OldalakTámogatók

Hargita Megye Tanácsa

Csíki Anyák Egyesülete

Belépés:


ARIEL Ifjúsági és Gyermekszínház - Marosvásárhely

A színház története:

1949-ben maroknyi mukedvelo létrehozott egy bábszínházi társulatot Marosvásárhelyen. Révész Endre szobrászmuvész és Ligeti Herta íróno, valamint Berger Duci zongorista, Zsigmond József gépkocsivezeto, Krausz Erzsébet egykori zárdalakó, Antal Pál medikus és bölcsészkari hallgató, Krón Erno, Zsigmond (Zsolnai) Zoltán lelkesen fogtak munkához. Marosvásárhelyen korábban nem létezett bábjátszás; az alkotók a Moszkvában muködo Obrazcov féle bábszínház és a cseh bábmuvészet hagyományaiból táplálkoztak.

A társulat elso hivatalos eloadása 1949 tavaszán, a népi Athenaeum segítségével került bemutatásra a Kultúrpalota kistermében: Abezgonz-Bruchstein: A buvös festék. A társulat megalakulása pillanatától fogva utaztatta is az eloadásokat, bejárva szinte az egész országot.

1950-tol 1999-ben bekövetkezett haláláig Herskovits Antal Pál a társulat vezetoje, állandó rendezoje, dramaturgja, színésze. 1950-ben a bábszínház a Tompa Miklós vezette Székely Színház tagozatává vált. Egy volt cukrászda helyiségét bocsátották a bábszínház rendelkezésére, ahol a próbákat és eloadásokat tartották; a bábokat és díszleteket Révész Endre mutermében készítették

1951-2012 közt a társulat a Posta utcai székházban muködött; 1955-tol az Állami Magyar Bábszínház nevet viselte. A szélesebb köru szakmai elismerést a bábszínházak bukaresti, elso országos dekádján való részvétel hozta meg, 1957-ben, amikor az Antal Pál-rendezte A tenger ore (Mihail Stoian) címu eloadás országos harmadik, és rendezoi második díjat kapott.

1963-ben megalakult a román tagozat, a színház neve Állami Bábszínházra változott.

Muködése során a bábszínház olyan neves erdélyi írókat nyert meg munkatársnak, mint Süto András, Kemény János, Bajor Andor, Méhes György, Papp Ferenc, Élteto József, Fodor Sándor; valamint neves zeneszerzoket, mint Csíky Boldizsár, Zoltán Aladár, Szabó Csaba, Vermesy Péter, Chilf Miklós, Sárossy Endre, Hencz József. Kiváló színházi és bábszínházi rendezok dolgoztak a bábszínház társulatával: Harag György, Ligeti Herta, Kovács Ildikó,  lengyel származású Jerzy Zitmann és sokan mások.

A marosvásárhelyi bábszínház szakmai és közönségsikerét Antal Pál legendás báb- illetve gyerekeloadás rendezései fémjelezték: János Vitéz, Szarvaskirály, Ludas Matyi, Hófehérke, Magellánnal a Föld körül, Hat kis pingvin, Fram a jegesmedve, Toldi, Csongor és Tünde, Csipkerózsika, A császár új ruhája, stb. Antal Pál a bábos-komédiás színpadi mufaj határain belül felnotteloadásokkal is kísérletezett: Botcsinálta doktor, Úrhatnám polgár, Paródiák, Kék madár, Oh,Romeo... oh, Júlia, Doktor Faustus stb. A bábszínház Európa és Ázsia számos országába is eljutott eloadásaival; szakmai fórumokon, fesztiválokon jelentos díjakat szerzett.

A színház neve 1990–tol Marosvásárhelyi ARIEL Ifjúsági és Gyermekszínház jelenlegi igazgatója, 1998-tól, Gavril Cadariu rendezo.

2012 oszétol a színház a Nyomda utcába, az egykori zsidó kultúrház frissen felújított épületébe költözött.

            Céljaink, törekvéseink:

Az Ariel legfontosabb célja, hogy nívós színházi élményt nyújtson nézoinek - figyelembe véve a különbözo korosztályú gyerekek és fiatalok sajátos igényeit, fogékonyságát. A tervek között szerepel például csecsemoszínházi eloadások létrehozása is, a 0-3 évesek számára.

Ugyanakkor a színház törekvései közé tartozik, hogy a rendszeresen bérletet váltó iskolák, óvodák nagyszámú közönsége mellett a legkülönfélébb okok miatt hátrányos helyzetu gyerekekhez is eljuttassa produkcióit.

A színház a gyerek-, illetve bábeloadások mellett kísérleti színházi produkcióknak is helyet ad, a felnotteknek ajánlott underground program keretén belül.

A színház - csakúgy mint az önkifejezés joga - korosztálytól függetlenül mindenkié. Fontos, hogy a játszóházak, workshopok, a fiataloknak szánt színházi programok révén a nézok alkotókká válva megtapasztalhassák a játék felszabadító örömét, illetve megjeleníthessék vágyaikat, problémáikat, sérelmeiket.

            A 2012-2013 évad musortervében a következo eloadások szerepelnek: Az égigéro paszuly, A tengerkék kutyus, Jancsi és Juliska, Az emberke tragédiája, Mirkó királyfi, Hüvelyk Matyi, Csipkerózsa

Kapcsolat

Postacím:

Poligrafiei u. 4. sz., 540050 Marosvásárhely (Târgu-Mureş), Maros (Mureş) megye

Email:

Honlap:

Település:

Marosvásárhely