OldalakTámogatók

Hargita Megye Tanácsa

Csíki Anyák Egyesülete

Belépés:


Cimbora – Irodalmi folyóirat kíváncsi diákoknak

A Cimbora címu irodalmi gyermek és ifjúsági folyóiratot (10-14 éves diákoknak ajánljuk) a sepsiszentgyörgyi székhelyu Cimbora Alapítvány adja ki, 2000 óta jelenik meg rendszeresen, azt a felvállalt célt szolgálva, hogy igényes irodalmat, muvelodésrol, muvészetrol, történelemrol, tudományról szóló írásokat juttassunk magyar ajkú gyermekekhez.

„Ennek az újságnak minden sora egy szent célt szolgál: nemesen, emberségesen gondolkodó, muvelt magyarokká nevelni titeket” – vallotta Benedek Elek, a Cimbora megálmodója és foszerkesztoje a múlt század elején, és ezt az elvet, a kulturált és értékorientált nevelés elvét tettük mi is magunkévá. A lapban hangsúlyosan jelen van az irodalmi múlt és félmúlt, keressük a magyar- és világirodalom gyermekek, ifjúság számára ajánlható muveit, és fontosnak tartjuk a kortárs gyermek- és ifúsági irodalmi élet felpezsdítését, új alkotások megszületésének öszötönzését. Az irodalom mellett a muvészet, környezetvédelem és –ismeret, a népi kultúra, a történelem, kultúrtörténet és a színvonalas ismeretterjesztés szerepelnek állandó rovataink témái között.

Céljaink között elsosorban a tömegkultúrával szembeni alternatívák felmutatását tartjuk fontosnak, és a kulturális értékek gyerekekhez közelíto bemutatását, a gondolkodásra, aktív életre való ösztönzést. A lap bemutatkozási lehetoséget nyújt tehetséges fiatalok számára, és nyaranta megrendezett Cimbora Kaláka Táborban létrejön a közvetlen kapcsolat szerkesztok, szerzok és olvasók között.

Honlapunkon megtekinthetoek korábbi lapszámaink; felépítésben, grafikájában a Cimbora ma is ezt az utat járja.

Farkas Kinga, foszerkeszto

(Forrás: Fordulópont folyóirat 49. sz., XII. évfolyam, 2010/3)

 

Foszerkeszto: Farkas Kinga
Szerkeszto: Szonda Szabolcs költo, mufordító, egyetemi tanár
Munkatársak: Béres Károly, Bogdán László, Csillag István, Forrai Tibor, Keszeg Ágnes, Keszeg Vilmos, Kónya Éva, Köllo Zsolt, Szántai János, Zsigmond Gyozo, Vetró Bodoni Barnabás

Kiadó: Cimbora Alapítvány, Sepsiszentgyörgy, Románia

Kapcsolat

Postacím:

Szabadság tér, 7. szám. 520055, Sepsiszentgyörgy, Románia

Email:

Honlap:

Település:

Sepsiszentgyörgy